Det var många som ville intervjua kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, när stiftet kallade till presskonferens inför biskopens resa till Rom. På lördag begravs påve Franciskus och därefter inleds konklaven i Sixtinska kapellet där kardinalerna ska utse nästa påve. Kardinal Anders Arborelius, som är en av presidiemedlemmarna i Sveriges kristna råd, har pekats ut som möjlig kandidat. Själv ser han det som ”högst osannolikt”.
Kardinalen tog emot media i Karmelitordens bruna ordensdräkt i församlingssalen i S:t Eriks katolska domkyrka vid Medborgarplatsen i Stockholm. Eftersom kardinalen inte kommer att vara tillgänglig för intervjuer förrän valet av nästa påve är över, var uppslutningen stor och mediabolagen fick fem minuter var.
– Jag har redan märkt att detta dödsfall har engagerat så många människor även utanför katolska kyrkans lilla del i Sverige, inledde kardinalen pressträffen.
Han berättade att beskedet om påvens bortgång på annandagens morgon kom lite som av en chock eftersom han, liksom de flesta andra, trott att påven hade hämtat sig från den lunginflammation som höll på att kosta honom livet tidigare i vår.
– Vi bevarar honom i minnet, i tacksamhet, och hoppas att hans andliga arv ska fortsätta att inspirera människor i olika delar av världen, sade biskop Anders.

En viktig röst som tystnat
Kardinal Arborelius kommer närvara då påve Franciskus begravs på lördag och därefter delta i konklaven av kardinaler som ska utse påvens efterträdare. Biskop Anders Arborelius önskar se en påve som kan förvalta påve Franciskus arv – till försvar för de fattiga, utsatta och förtryckta. Någon som är djupt förankrad i evangeliet, som är en personlig efterföljare av Jesus och som har en vilja att nå långt utanför de egna leden.
– Påven förkroppsligade något som människor idag sätter värde på. Påven ville bygga broar, inte murar. Han ville se de fattiga, de förtryckta komma till sin rätt. Påven ville skapa fred och kämpade för miljön. Vi hade behövt påven nu, säger biskop Anders och konstaterar att en viktig röst har tystnat.
Han beskriver Franciskus som utåtriktad och modig, öppen för dialog även med dem som hade andra åsikter.
– Han var en av få skulle jag säga som lyckades tala till människor av olika religion och kulturer och politisk bakgrund och som kunde överskrida de polariserade positionerna som man ofta har fastnat i i vår tid. Påven kunde säga ifrån när något inte var rätt och riktigt men gjorde det på ett sätt som människor kunde ta till sig, sa kardinalen under pressträffen.

Kan komma i fråga som påve
Eftersom kardinal Anders Arborelius är under 80 år tillhör han den grupp av kardinaler som kan komma i fråga som efterträdare till påve Franciskus. För att bli vald till påve krävs 2/3 majoritet av rösterna. Kardinalens namn har nämnts av flera utländska medier som en av flera tänkbara påvekandidater. Själv ser han det som ”högst osannolikt.”
– Jag har svårt att se någon från vår del av världen blir påve, svarade kardinal Anders Arborelius och förklarade att eftersom kyrkans tyngdpunkt har förflyttats till Afrika och Asien så är det långt ifrån självklart att Europa ska stå i centrum.
Önskar helst dra sig tillbaka
Själv vill kardinalen helst dra sig tillbaka till ett klosterliv i stillhet och avskildhet. I samband med sin 75-årsdag bad biskopen påve Franciskus om att få gå i pension. Han fick sin önskan beviljad, berättar han, men inget svar på när det ska ske.
– Frågan om när hänger fortfarande i luften, ler biskop Anders.
Kardinalerna får tacka nej till att bli påve men det finns en förväntan om att följa den kallelse man får. På en skarp fråga om vad han kommer svara om han får frågan om att bli nästa påve svarar kardinalen:
– Då skulle jag fråga den Helige Ande om jag skulle ta på mig något som överskrider min förmåga och kraft, svarar biskop Anders.