Det finns tydliga tecken på brister i Migrationsverkets bedömningar av asylärenden. Det visar den översyn som Statskontoret publicerade i veckan. Analysen visar även att hbtqi- och konvertitärenden är svåra att pröva på ett enhetligt och rättssäkert sätt. Sveriges kristna råd delar Statskontorets bild av bristerna i asylprocessen och uppmanar regering och Migrationsverket att vidta åtgärder för att stärka rättssäkerheten.

Regeringen gav Statskontoret 2023 i uppdrag att se över i vilken mån Migrationsverket upprätthåller enhetlighet och rättssäkerhet i bedömningen av asylärenden. I uppdraget ingick även att se på hbtqi- och konvertitärenden. Den 7 oktober överlämnade Statskontoret sin analys till regeringen, där man granskat 45 000 av Migrationsverkets beslut om asyl och 37 200 av migrationsdomstolarnas beslut från 2020–2023.

Utredarna har tittat på regeringens styrning, Migrationsverkets interna styr- och stöddokument, uppföljningar och statistik från Migrationsverket, en enkätundersökning bland ett sextiotal medarbetare, expert och chefer på Migrationsverket, samt ett tiotal intervjuer med forskare och andra aktörer inom migrationsområdet. Bland de som intervjuats av Statskontoret inom ramen för översynen finns representanter för Sveriges kristna råds medlemskyrkor.

Lyfter behovet av kompetensutveckling i konvertitärenden

Statskontoret samlade analys visar att Migrationsverket har svårt att upprätthålla enhetligheten och rättssäkerheten i asylprövningen.

Statskontoret skriver:

“Av våra intervjuer med Migrationsverket framgår tydligt att hbtqi- och konvertitärenden innebär särskilt stora utmaningar för handläggarna och beslutsfattarna att bedöma. Det beror på att sådana utredningar kräver särskilda kunskaper både om sakområdet och om utredningsmetodik. Det krävs också ofta lång erfarenhet av att handlägga och pröva denna typ av ärenden för att veta vad som är ett tillräckligt underlag för att kunna gå till beslut i dessa ärenden. Detta är en utmaning för Migrationsverket eftersom många handläggare har arbetat ganska kort tid i asylprövningen. Hälften av de handläggare som har svarat på vår enkät har arbetat ett år eller mindre med att handlägga och pröva asylärenden.”

Handläggare och beslutsfattare som intervjuats av Statskontoret lyfter särskilt fram behovet av kompetensutveckling när det gäller att handlägga och pröva hbtqi- och konvertitärenden.

Statskontoret skriver:

I våra intervjuer har både handläggare och beslutsfattare särskilt lyft fram behovet av kompetensutveckling när det gäller att handlägga och pröva hbtqi- och konvertitärenden på grund av svårigheterna att bedöma dessa ärenden på ett rättssäkert och enhetligt sätt. Dessa ärenden sticker även ut i vår enkät som områden där behovet av kompetensutveckling är allra störst. Drygt 50 procent av de handläggare som bedömer att de behöver kompetensutveckling svarar att de i hög eller mycket hög utsträckning behöver kompetensutveckling i att utreda och pröva hbtqi- och konvertitärenden.

“Fortsatt utbildning behövs”

Sveriges kristna råd har under lång tid varit engagerad i hur konvertiters asylärenden utreds och bedöms. Återkommande och på debattplats har vi pekat på de systematiska brister som vi funnit och insisterat på att insatser måste göras för att förbättra bedömningarna i asylprocesserna, inte minst när det gäller konversion och skyddsbehov.
– Statskontorets analys visar att det finns behov av fortsatt utbildning om konversion, konstaterar Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd, som sedan ett par år tillbaka samordnar de präster och pastorer som medverkar i Migrationsverkets fortbildningar för handläggare och beslutsfattare kring just konversionsärenden i asylprocessen. Under 2023 och 2024 deltog 256 handläggare och beslutsfattare i dessa dialogseminarier.

Sveriges kristna råd uppmanar regeringen och Migrationsverket att hörsamma Statskontorets förslag och vidta åtgärder för att stärka rättssäkerheten i asylprocessen.

Fortsätt läsa mer från oss