Justitiedepartementet utreder ett förslag om förbud mot äktenskap mellan kusiner. Syftet är, enligt regeringen och Sverigedemokraterna, att skapa ”en uppdaterad och ändamålsenlig reglering som motverkar hedersförtryck och äktenskap som ingås till följd av påtryckningar eller annan påverkan”. Här följer Sveriges kristna råds remissvar.
Kyrkorna i Sveriges kristna råd motsätter sig alla former av tvång och förtryck som hindrar människor att fritt välja vem de vill ingå äktenskap med. Vi välkomnar åtgärder som skyddar individer från tvång och våld i nära relationer, men betonar vikten av att ett eventuellt förbud utformas och kommuniceras på ett sådant sätt att det inte ses som särskilt riktat mot vissa minoriteter eller får grupper att känna sig utpekade och stigmatiserade.
Sveriges kristna råds yttrande
- Sveriges kristna råd understryker myndigheternas ansvar att utreda och stödja personer som befinner sig i risk att utsättas för våld i nära relationer, så som tvångsäktenskap och hedersrelaterat förtryck. I detta välkomnar vi de åtgärder och intentioner som syftar till att skydda individer från sådana former av förtryck.
- Sveriges kristna råd vill samtidigt betona rätten till familjeåterförening och anser att det är orimligt att kusinäktenskap inte erkänns i Sverige om det, vid tidpunkten för äktenskapets ingående, inte förelåg något hinder enligt svensk lag, och om äktenskapet ingåtts av fri vilja. En sådan lagstiftning riskerar att sätta minoriteter i en särskild utsatt situation, splittra familjer och försvåra möjligheterna till återförening.
- Sveriges kristna råd avstyrker utifrån ovanstående resonemang införande av retroaktivt erkännandeförbud, då det på ett oproportionerligt sätt kan drabba vissa minoriteter och familjer.
Klara riktlinjer vid utredning av släktskap
Sveriges kristna råd ser behov av klara riktlinjer och instruktioner för Migrationsverket och andra myndigheter kring hur släktskap ska utredas. Det är oklart hur information om kusinäktenskap skall inhämtas, då andra kulturer och länder kan ha olika sätt att beskriva familjerelationer och registrera sådana.
Förbudet påverkar inte samboskap
Eftersom förbudet enbart gäller äktenskap och inte påverkar vem som omfattas av sambolagstiftningen, är det rimligt att anta att det kommer att uppfattas som riktat mot grupper som särskilt värdesätter det formella äktenskapet. Utifrån detta vill Sveriges kristna råd understryka vikten av att inkludera trossamfunden och trossamfundens paraplyorganisationer, inklusive Sveriges interreligiösa råd, i arbetet med att sprida information och upplysa om införandet av lagen och dess konsekvenser.
Sveriges kristna råd har granskat betänkandet utifrån grundläggande kristen människosyn, rätten till liv i värdighet och med grundläggande mänskliga rättigheter, så som de uttrycks i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Sveriges kristna råd tar ställning för barnets rättigheter till liv och utveckling (artikel 6, Barnkonventionen) och mot sedvänjor och traditioner som är skadliga för barnet (artikel 24, Barnkonventionen). Samtidigt värnar vi också om att flyktingar ska få en rättssäker asylprövning, en bra start i Sverige och rätten att återförenas med sina familjer (artikel 10, Barnkonventionen).