Med hundra inskickade bidrag till det Ekumeniska årets psalmtävling har juryn nu utsett tre vinnare. Eva Larsson-Westin tilldelas första pris med psalmen ”Nu är tid för Guds fred”. På andra plats kommer Victoria Rudebark och Jermunn Solem med psalmen ”Vart går jag med min oro och min vrede?”. Tredje pris går till Alva Dahl med psalmen ”Kom med din fred”. Psalmtexterna kommer nu att tonsättas för användning under det Ekumeniska året 2025

Efter en gedigen urvalsprocess, där de hundra bidragen anonymiserades, har juryn från Sveriges kristna råd och Anders Frostensons stiftelse Psalm och sång valt ut tre vinnande psalmtexter. Benjamin Ulbricht, handläggare för teologi och hållbarhet på Sveriges kristna råd och en av jurymedlemmarna, beskriver de inskickade texterna som en sorts ögonblicksbild av hur delar av svensk kristenhet resonerar om fred och konflikt.
Här märks återkommande teman, inte minst har många försökt ge ord åt smärtan och förfäran över att konflikter upplevs komma närmare, konstaterar Benjamin.

Utöver prissumman på 15 000, 10 000 respektive 5 000 kr kommer de tre vinnarna i samarbete med varsin kompositör, nu att få tonsätta sina texter.

Vinnare psalmtävlingen

Första pris: ”Nu är tid för Guds fred”
Textförfattare: Eva Larsson-Westin
Tonsättare: Per Harling

Andra pris: ”Vart går jag med min oro och min vrede?”
Textförfattare: Victoria Rudebark och Jermunn Solem
Tonsättare: Mattias Ekström Koij

Tredje pris: ”Kom med din fred”
Textförfattare: Alva Dahl
Tonsättare: Daniel Byström

“En psalm måste ge hopp”

Eva Larsson-Westin blev först förvånad över att vinna första pris.
Det finns ju så många goda psalmförfattare i vårt land, och detta är en styrka för våra kyrkor. Sedan blev jag rörd och förstås mycket glad!

Hur tänkte du när du skrev texten?
Min första fundering var hur i all världen en sådan psalm skulle kunna se ut i dessa, på många sätt, väldigt ”ofredliga” tider. Var det ens möjligt att göra en psalm på det temat? Att utgå från Kristus och att vi inte får släppa blicken från hans liv, fick bli utgångspunkt, berättar hon.

En annan tanke som hon hade med från början, var att psalmen på något vis måste innehålla fred inte bara mellan människor, utan också i förhållande till vår jord och de människor, djur och växter som lever på den.
Förutom detta ville jag betona samhörigheten mellan oss människor och förmedla det positiva med den och styrkan i vår kristna tro. En psalm måste ge hopp! menar Eva Larsson Westin.

“Hedrande att få vara en del”

Victoria Rudebark och Jermunn Solem, som vann andra pris, tycker att det känns hedrande att psalmen kommer spelas under olika ekumeniska sammankomster 2025, men hoppas förstås att psalmen sjungs även efter att det Ekumeniska året är över.
Det känns hedrande att få vara en del i ledet från Nathan Söderbloms tid som har jobbat med dessa viktiga frågor. Och speciellt att ge ett bidrag i form av sång som är något som gör att människor kan ta sig till ord och teologi på ett djupare plan, säger de i en kommentar till vinsten.

“Trivs bäst i ekumeniska sammanhang”

Tredjeprisvinnaren Alva Dahl menar att kyrkans enhet är helt grundläggande för dess överlevnad och trovärdighet.
Personligen trivs jag också bäst i ekumeniska sammanhang och blir obekväm överallt där kristna skryter med sin egen konfessionella identitet.
Alva Dahl tillhör sedan många år Franciskus tredje orden inom Svenska kyrkan och lider av att alla kristna inte tillåts fira nattvard tillsammans.
“Har Kristus blivit delad?” frågar hon retoriskt.

Musikaliteten en del av bedömningen

Eftersom texterna ska bli psalmer var musikaliska aspekter som versmått, struktur och betoningar också en viktig del av bedömningen.
Till de förslag som föll mig mest i smaken, försökte jag själv hitta provisoriska melodier, för att pröva sångbarheten. Fann att ett och annat förslag kunde göra sig bra i svensk folkton, berättar Misha Jaksic, ortodox samordnare på Sveriges kristna råd och den andra representanten i juryn från SKR.
Det var en förmån att få ta del av förslagen och att tycka till om deras poetiska språkdräkt, versmått, teologiska innehåll, tilltal och fredsbudskap, säger han.

Tillsammans med tilldelade kompositörer ska nu de tre psalmerna tonsättas. Förhoppningen är att någon eller några ska kunna framföras i samband med någon av de tv-sända gudstjänsterna från Storkyrkan i Stockholm under Ekumeniska veckan i augusti.

Fortsätt läsa mer från oss