Kravet på att kyrkorna från och med årsskiftet 2025 ska installera en laddningspunkt för elbil vid parkeringar med över 20 bilplatser ses nu över. Regeringskansliet föreslår ett undantag för ideella organisationer något som Sveriges kristna råds kyrkor välkomnar. Samtidigt är det inte helt tydligt vilka som kommer omfattas av undantagsregeln och därför föreslår vi att trossamfund ska inkluderas i skrivningen.
Medlemskyrkorna i Sveriges kristna råd omfattar flera tusen församlingar över hela landet. Därmed skulle ett stort antal fastigheter i form av kyrkor, kapell och församlingshem, men även byggnader för vård, utbildning, förskolor, natthärbärgen och samtalsstöd påverkas av lagförslaget om laddpunkter.
Vår största medlemskyrka, Svenska kyrkan, särskiljer sig genom särskild lagstiftning och är dessutom huvudman för begravningsväsendet i nästan hela landet. Svenska kyrkan framför därför ytterligare synpunkter i ett separat remissvar.
Förslaget välkomnas men är svårtolkat
Sveriges kristna råd välkomnar regeringens ambition att undanta församlingar från kravet på laddpunkter. Det skulle minska den ekonomiska och administrativa börda som införandet av laddningspunkter annars skulle läggas på församlingarna. Men det finns formuleringar i remissförslaget som gör det svårt att tolka vilka som omfattas av undantagen.
Som ideella organisationer ingår exempelvis kyrkor och samfund under kategorin “Små och medelstora företag (SMF)”. Kommunerna, som är de som beslutar om undantagen, ska då ta hänsyn till om organisationen “är anknutet till en annan större organisation.” Hur formuleringarna ska tolkas blir en utmaning för både enskilda församlingar och för kommunerna som tillsynsenheter, som avgör undantagen från fall till fall.
Trossamfundens organisationsstruktur är nämligen komplex. Vissa församlingar är fristående juridiska enheter som samverkar med andra i en större sammanslutning, såsom PINGST – fria församlingar i samverkan. Hos andra är de enskilda församlingarna snarare lokala uttryck för kyrkan/trossamfundet, vilket ligger närmare exempelvis Katolska kyrkan.
Förslag som skulle underlätta tolkningen
Vi efterlyser därför ett förtydligande av vad “anknytning till en större organisation” betyder och därmed en större förutsägbarhet kring om församlingar kan komma att undantas av kravet.
För att inkludera trossamfunden som sådana föreslår vi att den tekniska termen ”registrerade organisatoriska delar” tas med i förslaget, eller i en vägledande kommentar. Frasen används redan i “Lagen om trossamfund” och skulle underlätta tolkningen för både tillsynsorganen och de berörda församlingarna.